Vegaprøven 2013

5. til 8. september arrangerer Norsk Bassetklubb for femte gang drevprøve for bassetrasene på Vega. Dette er den største drevprøven Norsk Bassetklubb arrangerer, og mange tilreisende fra Norge og Sverige kommer for å oppleve Vega. Nytt i 2013 er at ordinærprøven på Vega har fått status som CACIT-prøve. Hittil er det bare Østlandsprøven som har hatt CACIT i Norge, nå også Vegaprøven og Mosvikprøven. Det har vært enorm interesse for Vegaprøven i år, aldri har vi tidligere opplevd så mange påmeldte hunder!

Jørgen Nergård og Ingunn Stablum fra Vestfold var to av de som deltok på Vegaprøven i 2012. Her med et knippe Petit Basset Griffon Vendeen, en av de seks bassetrasene.

Jørgen Nergård og Ingunn Stablum fra Vestfold var to av de som deltok på Vegaprøven i 2012. Her med et knippe Petit Basset Griffon Vendeen, en av de seks bassetrasene.

Les hva Jens Overvik har å fortelle om Vegaprøven.

Nær 40 mennesker kommer for å bo i rorbuer, fiske og oppleve Vega i september, i tillegg til at de skal få prøvet hundenes dugelighet som jakthunder.
– Vi er opptatt av at folk skal oppleve denne vakre øykommunen. En drevprøve varer tross alt bare 3-4 timer pr hund, og da synes jeg det er viktig at folk opplever hva Vega ellers har å by på, forteller Jens Overvik, en av arrangørene i Norsk Bassetklubb. Rundt 10 rorbuer og leiligheter ved Nes er booket disse septemberdagene, og Himmelkroken Havcafé er fast sted for fellesmøter og festmiddag med premieutdeling.

Prøve, ikke jakt
En drevprøve for bassetrasene foregår i inntil 4 timer, hvor en dommer er med hundefører i skogen og bedømmer innsatsen til hunden. Både lostid og forskjellige egenskaper skal vurderes, før dommeren setter en premiegrad på hunden.
– Det kreves bare 1 time lostid for å kvalifisere til førstepremie, og vi har strenge krav i drevprøvereglene for å skåne dyr og terreng mest mulig, forteller Jens. Blant annet vil det ikke være mer enn fem hunder ute på prøve samtidig, fordelt på hele øya. Og det bæres selvsagt ikke våpen på en drevprøve, kun stoppeklokke, penn og papir.
– I år blir det mellom 25 og 30 hunder som skal prøves på Vega i løpet av fire dager, sier Jens. Han legger til at i løpet av over 80 drevprøvestarter siden 2009, så har de aldri opplevd at bassethundene har jaget sau eller kveg.

Godt samarbeid
Norsk Bassetklubb omfatter hele 6 forskjellige bassetraser, hvorav fire av disse brukes til rådyrjakt. Rasene er ca 33-38 cm i boghøyde, og er i kategorien «løs på drevet halsende hund» under 41 cm, tillatt til rådyrjakt. De brukes også til hare, rev og hjort. Det er forholdsvis langsomtjagende hunder, som bruker nesen til å følge sporet etter viltet, mens de bjeffer/loser.
– Loslyden gjør at viltet har full kontroll på hvor hundene er, ofte er hundene mange minutter og opptil en kilometer bak. Det er ikke uvanlig å se at rådyr og hare stopper opp og beiter, mens de venter til hunden kommer nærmere. Sånn sett så stresses viltet lite av disse hundene, og det er viltet som bestemmer hvor rundturen i terrenget går, forteller Jens. Han berømmer samtidig samarbeidet med grunneierlagene på Vega.
– Det har vært et godt samarbeid og positiv innstilling til våre søknader om å få lov til å benytte terrengene på Vega til drevprøver. Vi i Norsk Bassetklubb er svært takknemlig for dette, og med de fantastiske rammene Vega og naturen her har å by på, så tror jeg alle er enig om at dette er den flotteste drevprøven klubben har å by på. Det viser seg at når folk først har vært her en gang, så kommer de gjerne tilbake for å oppleve mer av Vega, avslutter Jens Overvik.

Vega jakt og fiske takker Jens Overvik for intervjuet og vi ønsker ham, de andre arangørene og deltagere på årets Vegaprøve lykke til og velkommen til øya vår i september.

Fakta om CACIT
Et internasjonalt drevcertifikat som hundene må ha to av, i forskjellige land, for eksempel Norge og Sverige, for å kunne bli Internasjonal Jaktchampion INT JCH. Det er meget ettertraktet og henger veldig høyt, men er selvsagt vanskelig å oppnå.

Mer informasjon kan leses på Norsk Bassetklubb sine sider.

Jens Overvik og hunden Ares

Jens Overvik og hunden Ares, som ble jaktchampion under Vegaprøven i 2010 og er av rasen Petit Basset Griffon Vendeen.

Dette innlegget ble publisert i Jakt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s